La llengua en teràpia

La llengua de teràpia

Tècniques i presència

Tècniques d’escriptura, de dibuix, de diàleg, energètiques, emocionals, corporals… Amb l’avenç imparable de la tecnologia la psicoteràpia ha esdevingut un espai infinit de tècniques terapèutiques arribades de múltiples corrents. Per altra banda, altres corrents com la gestàltica pretenen, en part, allunyar-se de les tècniques ortodoxes. Aquestes corrent aposten pel treball personal i professional vivencial de la terapeuta com a base de l’acompanyament en teràpia. A tot això, s’hi ha afegit la possibilitat de realitzar teràpia online, fet que ha revolucionat les possiblitats terapèutiques tant pels professionals com pels clients.

Llengua bressol

Des de que vaig iniciar el meu recorregut com a terapeuta, he tingut la sort de poder treballar en diferents formats terapèutics. Un d’aquests ha estat la teràpia online i, arrel d’aprofundir en ella, he observat com n’és d’important la llengua amb que ens apropem als nostres racons íntims. He pogut detectar que el treball esdevé més profund si som capaços d’expressar allò que ens dol en el nostre idioma de bressol. Aquell idioma que escoltem a casa i que ens construeix el relat de la vivència de la pròpia història mentre anem formant el caràcter que ens acompanyarà en l’edat adulta. Aquestes conclusions agafen més valor encara si vivim lluny de l’idioma i la cultura que ens va veure créixer. És aquí ona la llengua de teràpia esdevé troncal en l’èxit terapèutic.

Camí personal

Ja fa més de dos anys que visc fora a Catalunya. Seguir en contacte amb l’idioma de casa i la cultura familiar, encara que en la distància, m’ha permès seguir connectat amb les meves arrels. A la vegada, també, sense oblidar on vull que creixin les meves branques. És des d’aquest punt puc acompanyar a persones catalanes que viuen arreu del món en el seu trànsit cap a una maduresa plena i conscient. Una maduresa que recordi l’origen com a part imprescindible del camí i com a força en la construcció del camí de vida que es va traçant.

En el món global en el que vivim, cada vegada serà més habitual viure en una cultura diferent a la que vam néixer. És per això que, sota el meu prisma, esdevé molt important que la terapia ajudi a la persona a construir un vincle sa amb la història d’origen per així poder construir una vida sana en la història de destí. Un relat integrador que vertebri la història de vida en aquella llengua en la que vam ser criats i vam concebre la vida i on podrem trobar els fonaments de qui som i cap a on volem anar.

I tu, d’on vens i cap a on vols anar?

Més articles, clica aquí